Μαθητής του Γυμνασίου Καρλοβάσου προκρίθηκε στην τελική φάση του 4ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Στατιστικής!

Ο μαθητής Αργύρης Στασινής της β’ τάξης του Γυμνασίου Καρλοβάσου προκρίθηκε στον τελικό του ετήσιου πανελλήνιου διαγωνισμού Στατιστικής που διοργανώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ – http://www.statistics.gr/), στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη της στατιστικής παιδείας στην Ελλάδα».

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών που ενδιαφέρονται για τη στατιστική επιστήμη, τον τρόπο παραγωγής και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην καθημερινότητά τους, αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομία και τη χάραξη πολιτικής.

Ο διαγωνισμός αυτός είναι πρωτότυπος και ιδιαίτερα κατάλληλος για την περίοδο της COVID καραντίνας μιας και δεν περιλαμβάνει την εξέταση με τον παραδοσιακό τρόπο (χαρτί και μολύβι σε συγκεκριμένο μέρος και με περιορισμό στο χρόνο).

Κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού οι μικροί φίλοι της Στατιστικής εξετάζονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας της ΕΛΣΤΑΤ σε τρία τεστ: βασικών στατιστικών γνώσεων, χρήση των πηγών των επίσημων στατιστικών δεδομένων και ερμηνεία στατιστικών αναφορών και πινάκων ενώ οι ομάδες που προκρίνονται τον τελικό καλούνται να πραγματοποιήσουν την ανάλυση ενός συνόλου δεδομένων που θα είναι καθολικό και θα επιτρέπει τη διερεύνηση διαφορετικών πτυχών πληροφοριών.

Περισσότερα μπορεί κανείς να διαβάσει στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ όπου μπορεί να δει και τα θέματα του φετινού διαγωνισμού (και των προηγούμενων).

Σημειώνεται ότι οι τελικές νικήτριες ομάδες θα έχουν το δικαίωμα να διαγωνιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον “Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στη Στατιστική” που διοργανώνει η Eurostat τον ερχόμενο Μάη