Θερινό Σχολείο Μαθηματικών στη Σάμο

Στο Παράρτημα Σάμου της ΕΜΕ προγραμματίζουμε την πραγματοποίηση για πρώτη φορά ενός μαθηματικού θερινού σχολείου το οποίο θα πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιούλη του 2024 και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες από Δ Δημοτικού μέχρι και Γ Γυμνασίου ενώ τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται τις πρωινές ώρες 9:00 — 12:00 (ή 13:00) στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Σάμου (για την Ανατολική Σάμο) και στο Γυμνάσιο Καρλοβάσου (για τη Δυτική Σάμο).

Ενδεικτικές δράσεις με τις οποίες θα ασχοληθούν οι μικροί φίλοι των Μαθηματικών είναι: μαθηματικές χειροτεχνίες και κατασκευές (παζλ κλπ), μαθηματικό λογισμικό, διαγωνιστικά Μαθηματικά, τα Μαθηματικά στο Σκάκι ενώ θα υπάρξει και ένα μαθηματικό – σκακιστικό τουρνουά σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Σάμου.

Οι μικροί φίλοι των Μαθηματικών θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλες εκείνες τις πτυχές των Μαθηματικών (κάτι που πολλές φορές τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών δεν επιτρέπουν) μέσα από παιγνιώδεις και δημιουργικές δραστηριότητες χωρίς το άγχος και την πίεση των σχολικών υποχρεώσεων.

Στο θερινό σχολείο θα διδάξουν συνάδελφοι από την Β/θμια και την Γ/θμια εκπαίδευση ενώ θα υπάρξουν και ομιλίες από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς. Το πρόγραμμα του θερινού σχολείου εμπλουτίζεται διαρκώς με προτάσεις και συνεργασίες.
Το θερινό αυτό σχολείο είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς:

  • Η Σάμος είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως γενέτειρα του Πυθαγόρα και επομένως μια δράση σε σχέση με τα Μαθηματικά θα ενισχύσει τη σύνδεση αυτή.
  • Στο νησί μας πραγματοποιούνται αξιόλογες πολιτιστικές και επιστημονικές δράσεις, αλλά δεν υπάρχει επιστημονική δράση που να απευθύνεται σε μαθητές/τριες και να έχει χαρακτήρα αλληλεπίδρασης και ενεργής εμπλοκής των παιδιών μας, αλλά και των παιδιών που επιλέγουν αυτή τη χρονική περίοδο να επισκεφτούν το νησί μας με τις οικογένειές τους.

Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί επίσημα το αναλυτικό πρόγραμμα του θερινού σχολείου καθώς και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους (τρόπος εγγραφής, το περιεχόμενο των μαθημάτων, των δραστηριοτήτων, κόστος συμμετοχής).

Εκ μέρους του ΔΣ του Παραρτήματος Σάμου της ΕΜΕ,